Kurs

Videregående agility med Ragnvald Tollefsen, Alta. 7-9/6 2013

 Vi startet med noen timer teori fredag kveld, hvor vi blant annet snakket om følgende:

  • Hvorfor trener vi agility?
  • Hva skal til for at det skal bli gøy å trene agility?
  • Hvordan får vi til mestring?
  • Hvordan får vi fremgagn på treningen?

Fremgang er viktig for å motivere oss selv og hunden til å trene. Og trening må til, ting kommer ikke av seg selv. Det er viktig at treningen er godt planlagt, består av korte økter, hvor vi lykkes med det vi gjør. Treningen må være enkel og det skal være mulig hele tiden å kunne svare på spørsmålet: Hva trente du på nå?

Agility er sirkler og linjer.  En bane veksler mellom tekniske deler og deler med fart.

Vi følger Greg Derret sitt system, som innebærer at vi trenger bytter. Noe som betyr at vi bytter side i forhold til hunden OG at vi skaper en sving. To typer bytter:

  • Foranbytte: Vi "tar tak i nesen" på hunden. Hunden skal svinge direkte på byttet.
  • Bakombytte. Ragnvalds regel: Skal komme så sent at som mulig uten å komme i yttersving. Et godt gjennomført bakombytte er vanskelig og skal skje på en rett linje fra vinge til vinge. Det fordrer at hunden har god fart og selvstendighet. 

Svingsignaler:

  • Bytter: foran eller bakom
  • Skuldervridning
  • (stemme - eks ved tunnel)
  • Oppbremsning/deakselerasjon/decel

Forsterker - øker sannsynligheten for at en atferd gjenntar seg. Det er hunden som bestemmer hva som er god eller dårlig betaling.

Frivillig atferd: Å legge til rette for at hunden skal gjøre noe, og så belønne den når den gjør det. Feks frivillig hopp. Det å belønne egeninitiativ gir resultat.

Fart er et kriteritum som du må ha med deg hele veien. Det er liten vits i å gå en hel bane i sneglefart!

Praktisk trening

Avstand: Varier avstand mellom hindrene. Maksimal avstand mellom hinder (også for liten hund) er 7 meter.

Linjer: Samme avstand til hunden hele tiden. Husk linjene spesiellt når du skal starte med en snurr. Viktig å trene på sideveis avstand.

Hunder som ikke tar kontakt/er fjern: Vent til de tar kontakt, belønn. La dem 'lese avisa' (området) før dere starter å trene. Gå over hele banen og la hunden snuse. Husk å lufte hunden og varme opp før start.

Hund som springer under hopphinder: Sett på ekstra pinner. Lavere høyde. Samme øvelse på et annet hinder.

Plassering av belønning: En plass mellom det at hunden ser på hinderet og før den snur seg og ser på deg. Belønning foran hunden og bak hinderet.

Transport: Sjekk at hunden er komfortabel med måten, den blir transportert på. Hvis ikke - finn på noe annet!

HUSK at det å leke og ha det artig er også trening. Bruk tid på det.

Utvendig hjørne: Ikke kryss vegringslinjen, da skyver du hunden (ennå lenger) ut. Unntak er hvis du har et foranbytte på yttersiden.

Bakombytte:

Skal skje så sent som mulig og uten at fører kommer i yttersving. Skal skje på en linje fra vinge til vinge.

   

 Foranbytte

  Bytte på yttersiden av hinder 3. Det er viktig å være tålmodig i svingen og ikke bytte for tidlig. 
Foranbytte foran hinder 4
Bytte foran 3 - på yttersiden. Vær tålmodig og sving ferdig hunden før du bytter.
Bytte foran hinder 4

 

Online kurs i hoppteknikk, styrke og kroppskontroll

med Fanny Gott, Klickerklok.se. 5 leksjoner over 12 uker. Våren/sommeren 2013

Online-kurs i handling med Jessica Martin

I regi av klickerklok.se. Jeg deltok som observatør. Høsten/vinteren 2012.

6 leksjoner med 3 øvelser i hver. Pdf-fil ble lagt ut i klasserommet på nett. De som betalte fullpris filmet seg selv og fikk kommentarer og hjelp fra Jessica.

Jeg har lagt ut mine videoer på Dixi sin blogg.

Kurs med Mari Elvevold i Alta 21.-23. september 2012

Teori: Hoppteknikk

Øvelser:

1. Diagonalt fremforbytte med decel

2. Selvstendig sving - perfeksjonere svingen

3. Decision making

Kurs med Mari Elvevold i Alta 11.-13. mai 2012

Mari driver TrippelM hundeskole i Tromsø. Hun skriver på sin nettside: "I oppveksten og i hele mitt voksne liv har jeg levd med hunder av ulike raser. Og med årene har jeg utvikla en stadig sterkere lidenskap for hundetrening. I dag har jeg to border collier. Den ene, Micke, er tre år og konkurrerer både i agility og lydighet. Lille Mist er bare et halvt år, men lover godt for å følge i "storebrors" spor. " Om vidergående agility skriver hun: "Handlingkurset er basert på prinsippene utvikla av den britiske agilityguruen Greg Derrett. Alt dreier seg om at fører og hund skal kommunisere raskt og sikkert på agilitybanen. Kroppsspråk er nøkkelordet."

Hoppteknikk

Da Mari ankom Alta fredag midt på dagen var hun så gira på å trene at vi måtte ta ho med til agilitybanen og ta en runde med trening. Da introduserte hun oss for begrepet hoppteknikk: Ulike hopp-øvelser for å lære hunden god teknikk ; At hunden klarer å bedømme avstand, å hoppe effektivt (feks ikke for høyt). Hundene skal lære å samle seg. En øvelse gikk på å lære hundene å hoppe høyt. Øvelsene het: Basic, progressive, bend og circle of death. Mari har lært denne teknikk hos Fanny hos klikkerkok.se og hun anbefalte oss å trene på dette regelmessig. En annen ting vi fikk vite at vi må være nøye med er å lære hunden sitt/stå og bli på startstreken. Dette SKAL sitte.

Teori

Fredag kveld hadde vi 2 timer teori. Her er viktig innhold/tema:

  • Handling er det verktøyet agilityføreren har for å ta hunden rundt en agilitybane på en rask og korrekt måte ved hjelp av et nyansert kroppsspråk.
  • Handlingssystem:Å føre hunden rundt en bane på en konsekvent måte,et signal betyr en atferd,signalene våre betyr alltid det samme ogmålet er at hunden skal ha minst mulig spørsmålstegn i banen
  • Mari bygger sine kurs på prinsippene til Greg Derret: Belønningssone og blindbyttelinje samt akselerasjon og innbremsing. Det er 3 viktige grunnprinsipper:Ha alltid øynene på hunden din, vis med arm og ben nærmest hunden og rett deg dit hunden skal (skuldrene).
  • Men hvorfor skal vi ha så mange regler? Det handler om forutsigbarhet for hunden, reglene eliminerer gråsonene for hunden, førers timing, man kan raskt briefe en bane og posisjonssignalene hjelper hunden til tidlig å skjønne hva du mener.
  • Foranbytter skal skje når hunden har festet til hinderet, tett på hinderet hvor den nye retningen er og i et 3-stegs mønster. Altså når hunden skal svinge og bytte retning.
  • Bakombytter benytter vi oss av når vi ikke rekker foranbytte (som er 1. valg, mer offensivt).
  • Serpentinen utføres ved å:Vri på overkroppen og løft opp motsatt arm. Du må holde deg i bevegelse mens du springer i fartsretningen, nært hindermateriellet.
  • Threadle er to armbytter mellom to hinder. Vi gjør det for å ta hunden av en aktiv linje. Fotmønsteret er: Plant, step back, step forward (threadledansen)
  • Forskjellene på threadle og serpentin er: Rør deg i serpentin og plant bena i en treadle. Vri bena i på treadler og hold bena i fartsretningen på serpentiner. Hunden skal se deg over hinderet på serpentiner og i mellom hindrene på threadler.
  • For å ta de rette handlingsalternativene i en bane kan du: Gå banen og noter deg nummerrekkefølgen. Se på hundens vei. Hvor er det sving for hunden og hvor må du bytte side. Aktive linjer/threadler. Kan man erstatte framforbytter med en lead out? Kan man bytte ut framforbytter med serpentiner?
  • Belønning/forsterkning: Vår oppgave er å lære hunden å engasjere seg i den aktiviteten vi tilbyr,å velge det vi tilbyr den framfor alt annet og å jobbe for det den vil ha. Dette oppnås best med lek.
  • Kjennetegnene ved god lek er: At hunden legger vekta bakover. At hunden kommer tilbake med leken. At hunden venter på tillatelse til lek og at den slipper på signal.
  • Hvordan trener man agilitymessig: Korte, planlagte økter. Enten er hunden i trening, lek eller tydelig pause. Gi hunden pause når du snakker med treningskammerater. Belønn det du vil ha, ignorer det andre. Legg opp treningen slik at hunden frivillig vil være med deg. Gi deg mens hunden er på topp

Praksis

Lørdag og søndag var det 7 timer med praksis hver dag. Full rulle med andre ord.

 

Kurs med Rita Rasmussen i Alta 3-4/9 2011

Mål: Å kunne ta flere hinder på agilitybanen

Ting å huske på:

  • Ikke "kle av" hunden før du må - når du skal starte i konkurranse
  • Tren hunden på å vente på ditt startsignal. Gi hunden startsignalet når hunden har fokus på hinderet
  • Hold lik avstand mellom deg og hunden gjennom hele banen
  • Oppbremsing foran slalåm er ikke bra, generelt forvirrer tempoendringer hunden
  • Når hunden er på jobb må vi kreve full oppmerksomhet fra den. Hunden skal kunne forvente det samme av deg
  • Både høyre og venstre handling, når du trener. Bli like trygg på begge sider
  • Ikke gi opp - det smitter over på hunden

Vi trente på:

  • Enkle kombinasjoner for å bli bedre på bedre høyre og venstre handling, få opp farta, få hunden til å jobbe mer selvstendig og få til riktige innganger, trene hunden i å takle forstyrrelser. Hunden skal bli så flink at du kan 'stå i midten' og sende hunden frem over hinder
  • Flere enkle kombinasjoner
  • Foranbytte. Husk ikke å snu ryggen til hunden (blindbytte). Husk å være i bevegelse i byttet - ikke stå i ro. Vær tydelig i din bruk av hendene
  • Threadles og serpentiner
  • En liten bane med ulike muligheter for bytter

                                               Dixi venter i bilen

Videregående agilitykurs i Lakselv 29/4 - 1/5 2011

Kurs med Ragnvald Tollefsen. Fokus på handling. Han bygger sin trening på Greg Derret sine prinsipper:

  • Hund og fører skal alltid være på samme vei/retning
  • Fører skal alltid ha et øye på hunden /Blindbytte er ikke lov)
  • En manøver betyr en ting
  • Hunden springer alltid i yttersvingen - og fører i innersvingen. 

Sirkelarbeid/trening er en god måte å lære hunden å følge dine skuldre på - og å unngå blindbytte på (at hunden bytter side bak ryggen din). Det er også en fin måte å varme opp på. Man jobber i store og små sirker, med hunden på yttersiden. På både høyre og venstre side.

Ulike måter å skifte retning på/svinge hunden: Foranbytte, bakombytte og deakselerasjon:-)

Foranbytte gjør vi for å svinge hunden og bytte side. Begge deler skal være til stede, ellers gjør vi foranbyttet på feil plass. Fører skal være så nær neste hinder som mulig og beveger seg på en rett linje mellom vingene (diagonalen). Byttet skjer i 3 (ballett?)steg. Byttet skal skje før hindert der svingen bytter retning.

Bakombytte - fører bytter side bak hunden. Svingen lages etter hinderet som både du og hunden er på tur imot. For å få til bakombytte må vi ha god fremdrift. Vi bør jobbe med presisjon og fremdrift på få hinder.

Deakselerasjon - oppbremsing - gjør at hunden stopper opp og svinger mot deg.

Jobbe i sideledd: Jobbe med avstand til hunden. Start med å springe parallellt med hunden og ganske tett på. Over hinder som er plassert rett etter hverandre - på en rett linje. Deretter øker du din avstand til hunden (sidelengs). Etterhvert trener dere på dette i sirkel.

Speilvend dine øvelser - og tren på både høyre og venste hånd.  Det kan være lurt å trene med lavere høyde enn det hunden vanligvis hopper.

Det er viktig å ha fokus på hunden - hele tiden. Her er planlegging nøkkelen. Sørg for at hunden ikke ender opp i et vakuum. Det betyr at du også transporterer den aktivt - på en eller annen måte.

Klar til start: Unngå å 'nevle' med hunden. Sving hunden inn på plass med en godbit foran nesen. Plasser hunden nærmest den siden du selv står, slik at du blir klar til start uten å bevege deg så mye. Vurder nøye hvor du selv starter - i lag med hunden - eller om du går et stykke ut på banen før du starter hunden.  Du må bestemme deg for et startkriterium - altså hva hunden får lov til og ikke får lov til når du har kommandert den til å vente/bli før start. Hvis hunden beveger seg, går du tilbake og stiller hunden opp på nytt. Gjør det til en belønning å få lov å starte.

Lukk munnen: Det er helt unødvendig å prate (så mye) til hunden. La hunden få anledning/ro til å lese og respondere på kroppsspråket ditt i stedet. Det er belønningen til slutt som gjør at hunden jobber.

Det er unødvendig å bruke armer/hender for å handle hunden (Riverdance??).  Det kan ta fokus vekk fra å ta hinderet, kan føre til riv.

Belønning i fart. Ikke stopp opp når du har kastet leken til hunden. Fortsett springingen din til hunden har fått tak i leken.

 

 

Nybegynnerkurs mai 2010

Mai 2010 var vi på vårt første kurs i agility. Kursleder var Rita Rasmussen fra Lakselv. Bilder fra kurset.