16. august 2013

Tilbakemelding fr Ragnvald etter treningsøkt 12/8:

 • Hva trener du på? Tren på små deler!
 • Trener du hunden eller deg selv? Alternativt teambuilding?
 • Trene hunden: Enkelt moment, gjenta flere ganger, belønn
 • Husk at byttet (foran- eller bakbytte) skal gi bevegelse. Få fremdrift, ta lengere steg
 • Bytter skal skje nærmest mulig 'siste' hinder
 • Tenk posisjon! Viktig for å få tighte svinger.
 • Kjøre ett moment og belønne med fart
 • Tenk fart både før og etter tekniske partier
 • Ikke drep fartspotensialet i hunden

Hvordan velge best mulig vei, der det ikke er bare et innlysende veivalg: Gi retningsvalgene poeng på følgende måte:

 • Et poeng til den retningen som er naturlig å velge i forhold til den retningen, hunden allerede har
 • Et poeng til den retningen som gir kortest mulig avstand fra dette (vingen) til neste hinder (midt på)
 • Et poeng til den retningen som gir best mulig vei videre

Den retningen som har fått to eller tre poeng 'vinner' og bør velges.

For eksempel betyr dette at i denne banen bør man velge å svinge utover etter hinder nr. 9.

10/5 2013

Ups - nå ser det ut som om vi ikke har trent på et år, og det stemmer jo slett ikke!! Har visst bare ikke fått oppdatert siden her :-(

2/5 2012

Sandra var ansvarlig for treningen i kveld, men kunne ikke selv komme. Hun hadde derfor gitt beskjed om hva vi skulle trene. Det ble en liten bane med 3 hopphinder og en tunnel. Hindrene skulle tas i forskjellig rekkefølge. Skikkelig artig. Tilstede var Linn og jeg.

1/5 2012

Ekstra trening: Linn, Kristine og Conny

Satte opp en liten bane og trente deler av den og hele banen.

25/4 2012

NÅ er det Lenge siden vi har trent. Vi må virkelig prøve å få til en innendørs bane til neste vinter, man går jo helt i (agility)dvale i den mørke årstiden. Men NÅ er vi for alvor i gang igjen. Hege skal desverre flytte fra Alta, så vi må stå på egne bein. Akkurat nå er agilitymiljøet her ikke så veldig stort. 23/4 var vi samlet her og konstiuterte agilitykomite for Alta Hundeklubb, bestående av leder Kristine Pettersen og medlemmer Linn Heggelund og Conny Graumann. Og vi heiv oss i planlegging av kurs med en gang!

Men i dag hadde vi første ordinære trening dette året. Til stede var Kristine, Sandra og jeg. Linn var en tur innom - uten Bøddi. Jeg var ansvarlig for treningen denne kvelden. Vi startet med oppvarming (sirkeltrening), deretter litt sitt/stå og bli. Deretter var det dobbeltboks med enkle passeringer og bytter. Litt ulikt etter ferdighets/ambisjonsnivå.

6/10 2011

På trening i kveld: Hege, Linn og Conny. Ok vær, men det ble ganske mørkt før vi ble ferdig. Fikk koden til lyset igjen, så da er det ingen undskyldning at det er mørkt.

I dag trente vi på slalåm (noe Dixi får skikkelig bra til - Hege er faktisk misunnelig! hihi), threadle og serpentin. Vi trente litt kontaktfelt. Tror jeg skal prøve å bruke musematta og være flittig å trene '2 av - 2 på' hvor og når som helst.

Med hensyn til slalåmen må jeg trene på inngangen - Dixi må kunne få rett inngang uansett med hvilken vinkel hun kommer inn. Starte med det enkleste og øke vanskelighetsgraden (vinkel og avstand) etterhvert.

Repeterte stegene til threadle. Dixi tar ting så lett som bare det - det er værre med eieren.

11/9 2011

Nå er vi i gang igjen :-) Hege har tatt styringen og vi trener hver torsdag. I tillegg har vi noen ganger ekstra trening andre dager i uka.

Status pr. 8/3 2011

Nå har vi vært uten trening alt for lenge. Først var det sne og kulde, siden masse sne.... så nå.... er det vel bare å komme i gang igjen? Selv om bua og banen er nedsnedd. Må vel gjøre som Kristian sier: Ta med noen hinder (de vi laget i høst) - og trene hvor som helst... og nårsomhelst. I morgen kveld skal vi i alle fall møtes her alle sammen. Så får vi se hva vi finner ut. Faktum er at det er stevne i Hammerfest 21.-22. mai og i Lakselv 11.-13. juni.  Og vi dit :-) I mellomtiden ser det ikke ut til at vi får til noe videregående kurs her i Alta. Det skal være kurs i Lakselv i slutten av april, men det er bare 8 plasser, så de er nok opptatt av folkene derfra.

Agilitytrening med Hege Landsem høsten-vinteren 2010

7. trening 18/11

Til stede: Gry, Sandra, Irene og Conny. Vær - rundt frysepunktet :-)

Tema: Bakombytte.

Bakombytte brukes når hunden skal ta en svinge - og vi vil bytte side. Det er viktig å sikte fra indre til ytre hinderstolpe, og ikke krysse hundes linje før den satser for å hoppe over hinderet.

Tørrtrening: Få hunden til å sitte ved din side. Ta et steg bakover - belønn når hunden ikke beveger seg - men bare snur hodet.  Gå lenger og lenger bak. Gå bak og til siden. Belønn for hodevri!

Agilitynerd om bakombytte (rear cross).

6. trening 28/10

Ikke til stede: Kristian (med høyløpsk tispe) og Hilde. Vær: Sne!

Dagens tema var felt og slalom.

Felthinder er de hinder som har et kontaktfelt nederst, dvs vippa, bommen og mønet. Reglene sier at hunden skal berøre feltet i begge ender av hinderet med minst en (del av en) pote. Vi trente på atferden to på og to av. Dvs at hunden skal stoppe på nedgangen med bakpotene på kontaktfeltet på hinderet og forpotene i bakken. Her skal den stå i ro til den får beskjed om noe annet. Den skal belønnes lengst mulig ned mot bakken for å søke nedover. Etterhvert skal hunden bli stående selv om fører går videre. Hunden skal ikke fortsette før den er blitt løst ut.

Vi diskuterte litt hvordan det er med reglene i forhold til passering av hinder med kontaktfelt.

Starten på innlæring av slalom er å la hunden passere mellom to pinner. Belønningen er en ball som kastes i den retningen hele hinderet skal være - i dette tilfellet 90 grader i forhold til den retningen hunden har mellom de to pinnene. Etterhvert flytter man den ene pinnen på plass slik at de står slik de skal etter hverandre. Så kan man sette opp flere pinner etter hverandre - gjerne litt forskutt slik at hunden får en passasje mellom dem.

Husk at hinderet skal kunne passeres med fører på både venstre og høyre side - selv om hunden alltid skal gå inn i slalomen fra høyre side av første pinne. :-)

Sett i gang med treningen!

5. trening 21/10

Til stede: Alle (etterhvert også vi som ikke har helt kontroll på klokkeslett). Vær: regn! Ble etterhvert ganske kalde.

Vi trente på en bane med 9 hopphinder. I første runde var det fokus på foranbytte. I andre runde kunne vi velge mellom doble-foran bytter og serpentin. En skikkelig utfordring, viste det seg. Artig.

 

 

 

 Foranbytte - 4 stks. Hinder nr. 1 kan byttes ut med hjulet, hinder 6-7 kan være en tunnel.

 

Trening på egen hånd 15/10

 • Gåtur først
 • Sirkeltrening
 • Vent (m. leke)
 • Foranbytte nr. 1 og 2 - på venstre og høyre hånd

4. trening 14/10 2010

1. trening med lyset på - det gjør unektelig ting litt lettere :-)

Til stede: Alle. Vær: vind og sludd, et par pluss-grader.

I dag trente vi på to ulike foran-bytter. Hege startet med å si at det ikke var optimalt å lære opp hunden samtidig med at vi lærer (opp oss) selv. Derfor hadde vi en del 'tørrtrening', hvor vi byttet på å være hund og fører. Vi fikk trent på å være tydelige i kroppsspråket og fotarbeid, som er en viktig del av foranbytte.

Hvordan i al verden skal jeg få tegnet og forklart disse? Noen forslag?

Trening på egen hånd 9/10

 • Sirkel (oppvarming)
 • Vent (med leke)
 • Boks - 270 grader hø/ve
 • Serpentin (hø/ve)
 • Threadle
 • Foranbytte nr. 1

3. trening 7/10

Til stede: Alle untatt Hilde og Cleopatra.

Vi trente med utgangspunkt i en 'enkel boks', dvs 4 hinder satt opp i en firkant. Dette for å lære hunden svinger - og lære oss selv å handle hunden. Men en enkel boks kan man trene på alt mulig forskjellig.

Hege viste oss 4 ulike foranbytter, hvorav den ene er en serpentin. Vitsen med å bytte hånd er at vår (og hundens) vei skal bli kortest mulig.

Vi trente på 270 grader, dvs å føre hunden over to (evt tre, hvis man har med et hjelpehinder) hinder - i en vinkel på 270 grader. Dette trente vi på både venstre og høyre hånd. Vi skal vise veien for hunden med både skulder og hånd. Viktig å rette seg opp.

En serpentin er når man 'tar imot hunden' over et hinder med motsatt hånd - for å vise vei - og så bytter tilbake til opprinnelig handlehånd etterpå. (Hmmm - noen som skjønte dette?). Dette trente vi litt på.

Hege viste oss også 'threadle' hvor hunden sin vei går imellom to hinder.

2. trening 30/9

Til stede: Alle. Sandra var bare og så på - Foxo har kennelhoste.

Husk:

 • Hunden gjør aldri feil. Går noe galt er det din feil
 • Start altid hunden ved et hinder - dvs at du plasserer deg ved et hinder.

I dag trente vi på:

 • Start-trening. Dvs kommandoen VENT eller BLI. Plasser en (dra)leke et stykke foran hunden, som er kommandert til å bli. Hunden må vente på klarsignal - JA eller KJØR. Varier med å gi klarsignal og å gå tilbake og belønne hunden for å bli.
 • 4 hopp-hinder rett etter hverandre. Trene på fremadsending med godbit-skål etter siste hinder. Starte med ett hinder, deretter to, tre og fire. Baklengskjeding.
 • 4 hinder: hinder 1 og 3 parallell, hinder 2 og 4 parallell. Hinder 2 i 90 graders vinkel av hinder 1. osv (Var det noen som skjønte noe av dette??). Hunden ser en rett linje gjennom alle hinder. Baklengskjeding.

Neste gang skal vi trene på: Enkel boks, sving, 270 grader.

 

1. trening 23/9

Til stede: Kristian og Nipa, Sandra og Foxo, Gry og Giba, Linda og dvergpuddelen (?), Irene og Lady Gaga, Hilde og Cleopatra. Supert oppmøte. PS: Vi var der også.

Vi skal jobbe etter handlingssystemet til Gregg Derret. DVD; Agility foundation training.

Sirkeltrening: Springe i sirkel. Venne hunden (og oss selv) til å springe i lag. Ha hunden på innersiden, yttersiden, høyre og venstre.

Belønningssonen: Foran oss (en halvsirkel, når du strekker armene ut til siden). Man skal belønne med hånden, som er nærmest hunden.

Vi bør avslutte med noe, som hunden klarer, noe som er positivt - før vi setter hunden bort.

Blindbytte: Hunden bytter side bak deg, av seg selv. Skal ikke forekomme.

Øvelse: Få hunden til å sitte og bli, forlat hunden. Stopp med ryggen til hunden og rop inn hunden - vis den hvilken side den skal komme til - og belønn foran deg.

Hunden skal 'jage skulderlinja'.

 

 

Sommeren 2010 trente Sandra (med Foxo) og jeg for å kunne dra på stevne i Lakselv 4. - 5. september.